José Botterhuis

Geboren op 30 juli 1956 in Haaksbergen.

Na het LHNO behaalde ik mijn Etaleurs vakdiploma. bij de DEVA vakschool in Almelo. Werkzaam als etaleuse volgde ik in de avonduren teken en schilderlessen op de AKI in Enschede, en bij de ABK in Arnhem. Van 1986 tot 2019 was ik docent creatieve vakken  in het MBO en behaalde mijn pedagogisch didactisch diploma in 1989. Naast mijn werkzaamheden als docent ben ik blijven tekenen en schilderen en volgde keramiek lessen bij Carla de Vrijer. Ook ben ik lid van het WEB in Doetinchem.

Schilderijen

Mijn interesse voor vissen ontstond in Canada-Vancouver waar ik woonde en werkte van 1989 tot 1991. De cultuur en kunst van de Native Indians en planten hadden mijn interesse in die tijd. Dat is ook de tijd geweest waarin ik aquarellen en aantekeningen maakte in bron boeken die vanaf begin l989 zijn ontstaan. Verder is het onderwater gebeuren een interessant gegeven voor mij. In 2014 kwamen daar Engelen en de indrukken van een reis naar Nepal bij. In 2016 tijdens een rondreis door Britisch Columbia, Canada kwam de interesse voor het regenwoud weer naar boven. Dit is terug te zien in het recente werk

Keramiek

In het atelier van Carla de Vrijer begon ik de eerste vissen te maken en onderwater objecten die aanvankelijk experimenteel, maar daarna meer zijn uitgewerkt. Deze zijn bewerkt met glazuur, engobes en raku gestookt. Ook gebruikte ik keramieken vissen voor mijn installatie “Who says fish can’t climb in trees?”Het ruimtelijke keramiek en de 2 dimensionale  schilderijen zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat met keramiek onmogelijk lijkt, kan op een schilderij wel en vice-versa.

Kunstwandelroute

Vanaf 2011 doe ik mee aan de jaarlijkse kunst wandel route in Hummelo. Ik maak daarbij veel gebruik van metaal, keramiek en transparante materialen zoals tule en organza.

In 2014 won ik de publieksprijs voor het kunstwerk “In Paradisum”